Hier interview met Brian BOUT (bron partyjoden.nl)
Brian Bout is directielid van UDC. Wij spraken hem over zijn leven, de dancescene in Nederland en uiteraard over de commotie die deze week ontstond in dansland over het verschuiven van de datum van Dance Valley. Een uitgebreid interview met deze dance hotshot.

tekst FlexiFrenkie i.o. van GoldenSpoon

GS: Wie is Brian Bout?

Ik ben 32 jaar en inmiddels al ruim 15 jaar ondernemer binnen de dance-scene. Mijn eerste grote feest was Mystery Land in 1993. Mystery Land organiseerde ik toen onder de ‘vlag’ van mijn bedrijf TNT. Dit is in 1994 samengegaan met ID&T en eind 1999 zijn wij uit elkaar gegaan en gefuseerd met Dance Valley, waaruit UDC is ontstaan. Ik ben nu directielid UDC. Ik woon samen met mijn vriendin en mijn 2 kinderen (Deejay en Sidney) in Edam. Mijn werk is zeer hectisch en ik vind het super om lekker rustig te wonen.

GS: Toepasselijke naam, Deejay! Waar kom je oorspronkelijk vandaan?

Ik ben geboren in Amsterdam, maar al vanaf heel jong zijn wij in Edam gaan wonen en woon ik dus nog steeds en nogmaals; dit bevalt mij prima.

GS: Waarom was je uit elkaar gegaan met ID&T?

Duncan Stutterjood en ik hadden op veel punten andere mening en de klik was echt weg. Geen ruzie verder, maar ik heb deze beslissing toen gemaakt en ik had gewoon geen goed gevoel bij onze samenwerking.

GS: En Dance Valley was dus een losstaand bedrijf toen je ermee ging fuseren?

Dance Valley was inderdaad een losstaand bedrijf voor de fusie. Zij organiseerden alleen Dance Valley en HQ in de Melkweg. Door de fusie waren wij gelijk net zo groot als ID&T en hiermee was Nederland qua hallen/locaties eigenlijk tussen ons en ID&T verdeeld.

GS: Waar ging jij zelf uit toen je jong was?

Jong…wat is jong. Maar vanaf mijn 14e ging ik uit in heel Nederland en al vanaf ongeveer deze leeftijd ging ik al naar de illegale kleinschalige housefeestjes van die tijd. Ik was ‘overal’ bij en de scene toen bestond in die tijd misschien uit een paar duizend man over heel Nederland verspreid. Een spannende en heel mooie tijd. Hier is dus mijn liefde voor de dance-muziek ontstaan. Ik heb gelukkig mijn droom kunnen waarmaken, namelijk mooie dance-feesten geven en hier ook nog mijn boterham mee verdienen.

GS: En ga tegenwoordig nog wel eens stappen?

Ik kom op heel veel feestjes om te kijken. Ik vraag nooit om vrijkaarten en zeg nooit wie ik ben. Ik koop altijd gewoon een kaartje en ik hou er niet van om kaarten te vragen. ‘Undercover’…haha! Helaas weten steeds meer mensen wie ik ben en spreken tegenwoordig wel veel mensen mij aan met vragen over mijn werk…

GS: Vind je het niet jammer dat de commercialiteit de dancescene heeft overgenomen tegenwoordig?

Commercialiteit is niet altijd erg. Hierdoor kan je veel meer aan entertainment doen,mooiere lichtshows, beter geluid, meer acts en artiesten. Wel oppassen dat de sfeer niet te commercieel wordt. Dance Valley is commercieel (alle festivals vind ik trouwens), maar toch is het underground gevoel wel aanwezig gebleven. Vele hoekjes, heuveltjes, tenten, podia. Groot, maar toch klein gebleven.

GS: Was er op tijd een vergunning aangevraagd voor de Dance Valley weekender 2006?

De vergunning voor Dance Valley 2006 is al heel snel aangevraagd, namelijk in september 2005. Dit omdat alle diensten dan hun inzet op tijd kunnen inroosteren. Er is de maanden hierna al vele malen overleg geweest met alle diensten en in december zelfs al twee maal met alle diensten tegelijk. Pas in februari kwam ineens de politie met het probleem van inzet. Dit tot onze grote verbazing gezien de enorm vroege aanvraag en het niet eerder aangeven van de polite van dit mogelijke probleem. De Masters in Zandvoort zouden in 2005 voor het laatst zijn en zij hebben pas kort geleden besloten het evenement toch door te laten gaan voor nu en toekomst. Iedereen, dus ook alle diensten, gingen er van uit dat Masters ‘over’ zou zijn. Overigens heeft Masters nooit een vaste datum gehad, vorig jaar was het in juli.

GS: Waarom wil je persé een weekender? Dance Valley is toch al jaren succesvol met slechts één dag?

De dance is toe aan vernieuwing. Hier heeft iedereen gewoon behoefte aan. Alle festivals lijken al op elkaar en een weekender brengt echt vernieuwing. Een dance-weekend is er nog niet in Nederland en dit kan gewoon niet. Vorig jaar is gebleken dat dit super is voor de bezoekers. Het is goed bevallen en het was een groot succes. Een festival moet ook vernieuwing durven realiseren.Kijk maar naar Pinkpop op rockgebied, al ruim 30 jaar hetzelfde en dit weten de mensen nu zo’n beetje wel. De komende 5 jaar is dit onze ‘missie’ en willen wij het festival en de dance-scene deze vernieuwing bieden. Daarnaast is het zonde om zo’n stad als Dance Valley maar voor één dag op te bouwen. Hier moet je meer mee doen en met een weekender kan je de mensen ook veel meer bieden. De programmering voor dit jaar is dan ook om van te smullen en dit kan je anders op één dag nooit realiseren. Echt, zo’n dance-mini-vakantie is echt top! Belangrijk om op te merken is dat wij alleen maar meer kosten maken met een weekender en de extra inkomsten wegen hier echt niet tegen op! Ik erger mij wel eens aan mensen die nu zeggen van dat dat de reden is waarom het persé een weekender moet zijn. Ik organiseer met name voor mijn liefde voor de dance-muziek en daarna komt pas het geld verdienen. Tuurlijk wil ik ook graag geld verdienen, maar is niet de reden om dit zo te doen.

GS: Maar de dance/festival agenda in Nederland was erg mooi verdeeld, iedereen had zijn ‘eigen’ weekend. Dat is nu veranderd. Vind je dat niet vervelend voor Extrema Outdoor en 5 Days Off welke ook in dat weekend plaatsvinden?

Ik vind het heel vervelend dat wij niet gewoon het eerste weekend van augustus kunnen doen, maar Masters blijkt men bij de politie ‘leuker’ te vinden en krijgt voorrang en wij kunnen niet anders dan het weekend van 14 en 15 juli te ‘nemen’. Het is of dit of niets nu! In de toekomst blijven wij waarschijnlijk ook in juli, maar wij zijn in overleg met Extrema of wij kunnen verwisselen van datum voor de toekomst. Ik hoop echt dat wij dit met elkaar rond kunnen maken en dat wij beiden geen fans teleur hoeven te stellen door een harde keuze te laten maken. Dit is niet mijn bedoeling en dat meen ik uit de grond van mijn hart. Voor 5 Days Off zie ik dit niet als een probleem, dit kan prima hand in hand in die periode. Je kan het ook zien als aanvulling voor elkaar in die periode.

GS: Ben je niet bang dat je de DJ’s die jullie willen dat weekend al bezet
zijn of niet op 2 festivals willen draaien in 1 weekend? (Zelfde weekend: Extrema Outdoor, 5 Days Off, Loveparade (Berlijn), Dour (Frankrijk), Melt (Duitsland), Monegros (Spanje).

Het mooie is gelukkig dat alle DJ’s persé op Dance Valley willen staan en dat bijna iedereen mee wil gaan naar deze nieuwe datum. Wij zijn nogmaals in overleg met Extrema en slaan misschien ook wel de handen ineen voor de boekingen. Wij helpen elkaar als dit nodig is.

GS: Welke acts/DJ’s zie jij dit jaar doorbreken?

Doorbreken is een groot woord, wat is doorbreken? Er is een hele hoop talent in Nederland. Kijk maar naar Tiësto, Armin, Ferry, Marco V en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wij hebben onze talentscout gestart en de winnaars zullen draaien op Dance Valley en hieruit komt één grote winnaar. Op kantoor luisteren wij naar alle inzendingen en echt ongelooflijk weer wat een talent, er zit heel veel tussen. Doorbreken heeft met veel factoren te maken. Organisatoren moeten het je ook ‘gunnen’ door je weg te zetten op (grote) festivals, je moet geluk hebben, misschien beetje hulp van de media en je moet natuurlijk heel veel talent hebben en weten wat het publiek wil horen. Om zo een naam te noemen vind ik moeilijk.

GS: Kan je al een tipje van de sluier oplichten van de Dance Valley line up?

De Dance Valley line up wordt eind maart/begin april bekend gemaakt!

GS: Heeft UDC verder nog vernieuwende plannen voor 2006?

UDC komt dit jaar weer met een super editie van Armin Only in Ahoy’. Ik heb echt veel bewondering voor Armin en deze man gaat enorm groot worden. Dat is ‘ie natuurlijk ook al, maar hij zal nog groter worden. Hij gaat zeker binnen nu en maximaal twee jaar de nummer 1 ter wereld worden. UDC is natuurlijk een breed georiënteerd bedrijf. Wij organiseren Dance Valley, Armin Only, Carl Cox and Friends, Impulz, maar ook op hardcore gebied zijn wij actief. Zo organiseren wij 1x per jaar het Nightmare Outdoor festival en Nightmare in Ahoy’ 1x per jaar. Daarnaast komen wij dit jaar op 1 juli met een nieuwe festival op Bussloo: Ground Zero, een festival dat op de hardere stromingen gericht zal zijn. En wij doen nog meer, maar dit even als ‘greep uit de collectie’.

GS: Tenslotte, hoe denk je dat de vaste Dance Valley bezoekers zullen reageren nu hun vaste datum verdwenen is? Ze houden er rekening mee, en hun vakanties zijn waarschijnlijk al geboekt…

Voor vaste bezoekers die hun vakantie hebben gepland om Dance Valley heen is het heel vervelend, maar ik hoop dat deze mensen ons allemaal steunen en begrip hebben voor deze rot-situatie en onze onmacht. Eén ding kan ik zeggen en dat is: wij zullen onze trouwe bezoekers niet teleur stellen dit jaar en dit zal de beste Dance Valley worden ooit, dat beloof ik!
😥

2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2024 GoldenSpoon

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?