Voltt

Vorige maand sijpelde er een van de Gemeente Amsterdam door de kolommen van “s lands kranten: “Op een dance event horen geen drugs,” was de uitkomst van een overleg tussen overheid, politie en de organisatoren van dansfeesten.

Het heeft iets schattigs, dat statement. Het staat vol met voorbeelden van ijdele hoop, plichtmatig moralisme, en haast koddige vastberadenheid. De overheid denkt dat het iets aan drugs moet doen, de politie volgt de politieke bevelen op, en de organisatoren spelen voor de show het spelletje mee omdat ze bang zijn dat ze anders hun eigen ruiten ingooien.

En dus is het resultaat een geestig persbericht waarin staat dat drugs en dansfeesten niet bij elkaar horen. Wie ooit is binnengeweest op een feestje in Amsterdam ziet in hoe schattig die overtuiging is, en kan ongetwijfeld het volgende beamen: Zeggen dat drugs niet op een dansfeest horen, is als zeggen dat ijs niet wenselijk is bij een schaatswedstrijd.

 

Neem nou het gebruik van de woorden “omdat” en “moeten” in deze twee zinnen: “De politie [constateert] op een aantal van deze feesten openlijk drugsgebruik, bezit en handel van ook harddrugs. Omdat dit in strijd is met de Opiumwet en de APV, zal de overheid hiertegen moeten optreden.”

Je krijgt bijna te doen met ze. Ok, lijkt de gemeente te zeggen, wij hebben er eigenlijk ook geen zin in, maar het is nou eenmaal de wet, dus laten we dan maar doen alsof het ons daadwerkelijk interesseert. De organisatoren moeten dan ook maar, want anders kunnen ze binnen dit spel hun vergunning verliezen, of blijven .

Witte vingers
Moet ik het de gemeente en politie dan maar duidelijk maken? Vooruit: Op vrijwel elk dansfeestje waar ik kom, zie ik mensen grinnikend hun pillen verstoppen zoals dat vroeger met spiekbriefjes ging. De bezoekers likken elkaars bepoederde MDMA-vingers af, terwijl een langsstuiterende dansertje met wijde pupillen vraagt of “ie nog lekker gaat”, waar het antwoord meestal is dat ie “fucking lekker gaat”. Vervolgens kan je een witte vinger halen op de toiletrolhouder in de WC. (Een simpele veeg is binnen dit experiment voldoende). En is uiteindelijk te zien hoe er bij de bar slechts sporadisch bier over de toonbank gaat, getuige ook de waterflesjes van het dansend publiek.

Ik bediscussieerde nog met m”n vrienden of drugs nu soms het doel zijn of het middel, en inderdaad kwamen we tot de conclusie dat het toch het laatste was. Drugs worden gebruikt als smeerolie om een zo vet mogelijke avond te hebben, als ontlading van een drukke week, danwel als de opvulling van een leeg bestaan. XTC is nauwelijks meer weg te denken uit het Amsterdamse uitgaansleven. In kroegen en meer algemene danstenten als de Paradiso of de Melkweg is het misschien wat minder, behalve met Nieuwjaar of Koninginnedag misschien, maar op feestjes op de NDSM-werf, bij Studio 80 of op krakerige goa-parties staan er meestal meer mensen strak dan dat er dronken zijn.

Op grotere dansfeesten als Loveland, Awakenings en Sensation kom ik zelf wat minder vaak, maar de koortsachtige zoektochten van de bezoekers naar pillen in de week voorafgaand aan de feesten laten er weinig twijfel over bestaan. De controle bij de deur is meer een ritueel waar je omheen moet werken.

Misschien is het moeilijk voor te stellen als je belevingswereld niet verder reikt dan een pilsje in het bruine café op de hoek, iets waarvan ik veel ambtenaren bij de gemeente Amsterdam verdenk. Maar ik kan ze verzekeren dat er van donderdagavond tot maandagochtend vele kleine Sodommetjes en Gomorra”tjes binnen de gemeentegrenzen liggen. (Voor de doorzetters ook buiten die tijden.)

Drugsvrij?
Wat merk je als bezoeker verder van deze samenwerkingsacties? Neem nou het “Voltt loves summer festival”, afgelopen augustus. Daar stond de leus “Voltt is drugsvrij!”, met daaronder een doos voor “drugs en wapens”. Er lag niet meer dan een zakje wiet, een opgerookte joint en een bot broodmes in. En terwijl ik daar een beetje lacherig bij stond te gapen, rende achter mij twee broeders met brancard het terrein af. De hitte en de drugs waren de jongen teveel geworden. (Hij was er redelijk snel bovenop, leerde navraag bij de politiepost.)

De inhoud van de drugs- en wapens-box

Zijn het jongens als op die brancard die het grootste probleem vormen voor de overheid? Ik kan het me moeilijk voorstellen. Als het namelijk écht om de gezondheid van de bezoekers zou gaan, dan zou al die moeite beter gestoken kunnen worden in een permanente zorgpost op het Leidseplein of het terugbrengen van pillentestlocaties. (Maarja, dat mag van Den Haag niet meer.) Teveel pillen slikken klinkt heel eng, maar met xtc gebeuren veel minder ongelukken dan met alcohol. Dat is inmiddels al een cliché, maar waarom dan toch zo”n naïef, zinloos en geldverslindend repressief beleid?

Drugs horen bij Amsterdam, en xtc en mdma zullen waarschijnlijk voorlopig nog wel hot blijven. Dat kan je sociaal onwenselijk vinden, maar ik ken een grote groep feestende mensen die het daarmee oneens is.

Het erkennen van de realiteit, is misschien een eerste stap:
1. Drugs zijn overal.
2. Er is een grote markt voor.
3. Daar doet een verbod niks tegen.

12 Reacties
 1. Peter Piemelpus 15 jaar geleden

  Zeg Berend, ik wist helemaal niet dat je zo goed kon schrijven? Of is het stukje niet door jou geschreven? Dan is het misschien wel zo netjes om een bronvermelding erbij te zetten naar Thijs Roes!

 2. Hans Pesbes 15 jaar geleden

  Peter Piemelpus. Welkom op ‘ons’ blog.. Voornamelijk gaat deze blog over de DC-10, aangevuld met wat tenenkrommende onzin van Berend. Zo nu en lijkt het dat content per abuis in zijn geheel wordt over genomen. Echter gaan wij er van uit dat deze content in zijn geheel door berend is onderzocht en geschreven.

 3. Thijs Roes 15 jaar geleden

  Klopt ik heb het aan Berend te danken. Ik heb sowiezo mijn hele leven aan hem te danken maar…
  Ik waardeer ook de kritiek van Hans. Hij heeft goed zicht op de situatie en kan met ferme uithalen hier en daar de boel goed bekritiseren.
  Dankzij de kritiek van o.a. Hans en zijn aler ego’s durfde ikzelf het stuk niet te plaatsen en heb ik het aan mijn voorbeeld Berend gevraagd. Hij mocht mijn naam er niet onder zetten om zodoende mijn naam gezuiverd te houden. Daarom waardeer ik de ongelovelijke scherpzinnigheid van Hans pesbes. Wellicht dat hij ook eens een nieuwtje kan plaatsen zodat wij allen daarvan kunnen leren.
  Tot snel met een nieuw artikel van mijn hand gepost door Berend!

 4. Judge Jules 15 jaar geleden

  Plaatsvervangende schaamte diende zich aan tijdens het lezen van dit überslecht geschreven infantiele gelul van deze waarschijnlijk al lang volwassen huilebalk. Dat eeuwige gezeik om het drugsbeleid van de gemeente. Verwacht je nu echt dat de overheid naar het pillengezwam van sneue lui als jij luisteren? Neem nog een snuif Einstein!

 5. Hans Pesbes 15 jaar geleden

  Kut voor je dat je je hele leven aan berend te danken hebt.
  Na de kritiek van Judge, heb ik de moeite genomen om je artikeltje te lezen… Normaal lees ik die bagger van berend nooit. Maar ik moet zeggen: Het is idd bagger en kortzichtig geneuzel.

  Waar haal je je info vandaan? Op de feesten waar ik kom, wordt er uiteraard gebruikt, maar niet zoals jij het beschrijft. Ik kom op feesten, waar drugs helemaal opzichtig gebruikt wordt. Je gebruikt en je gaat feesten. Niks bijzonders aan… Door de handhaving zal mijn drugsgebruik niet veranderen. Ook zal ik niet van te voren ‘inslikken’, zoals tegenstanders van dit beleid stellen als neveneffect.

  Het stukje komt over op mij, als van een beginnende drugsgebruikende beginnende schrijver die in de waan van z’n eerste pil op een quasi underground feestje een surrealistisch beeld schetst over het handhavingsbeleid in A’dam.

  Jij stelt dat organisatoren hier schoorvoetend mee akkoord gaan. Maar een voorbeeld van een organisator die tegen dit beleid is, was kennelijk teveel moeite voor je onderzoek.

  Ik heb het vermoeden dat het hele artikel baseert op een feestje(s) @ Stubnitz. Waar de hippe ketakids, Corpsjunks en de GHB-binge drinkers floreren.
  Hoe leiper, des te hoger staan ze in de ‘egochain’, denken ze… Maar de Stubnitz is geen maatstaf voor de rest vd feesten…

  Jij vindt het abnormaal dat de overheid gaat handhaven. Wees blij dat er duidelijkheid komt en niet het slappe geouwehoer zoals het nu al jaren gaat. Of je nu een voor- of tegenstander bent. Door termen te gebruiken als ‘schattig & geestig’ laat je duidelijk zien dat je een gebrek hebt aan argumenten.

  Drugs is nu eenmaal verboten in NL. Get a Life or get into Politics… Klagen en zeiken met voor de hand liggende oplossingen, samengeperst in een ‘artikel’, is net zo treurig als het internet afstruinen naar bronvermeldingen van je artikel.
  En nu opflikkeren met je bronvermelding. Het moge duidelijk zijn dat ene THIJS ROES dit artikel heeft geschreven. Doe er een strik om.

 6. Hans Pesbes 15 jaar geleden

  typo: Ik kom op feesten, waar drugs helemaal NIET opzichtig gebruikt wordt.

 7. fred Oster 15 jaar geleden

  Zeg Hansie, Jij hebt wel tijd teveel zeg om zo diep op deze poep in te gaan. Als je nog een baantje zoekt kan ik je er wel aan helpen. Anyway… Hoe kan je nou constateren dat er op een feest niet opzichtig gebruikt word? Nergens wordt opzichtig gebruikt alleen op sommige plekken lopen meer mensen rond die compleet schijtleip zijn. Maar dat wil niet zeggen dat er opzichtig gebruikt wordt. Wij kunnen er niks aan doen dat jij alleen pannekoekenhousfeestjes bezoekt!
  Nou Hans. Flikker nu maar weer op naar de Hyves of geenstijl ofzo, want ik wordt helemaal Krank van je zogenaamd wijze prietpraat.

  Groeten Fred

 8. Berend 15 jaar geleden

  Hans
  Heb jij een jas met een bondkraag en een Vespa snorscooter?
  Gr een Zoomer

 9. Hans Pesbes 15 jaar geleden

  Laat ik me verleiden om de bagger van berend te lezen en daarop te reageren, dan ben ik kennelijk volgens Fred een Untermensch.

  Lieve Fred, het doet me goed dat ik jou kan irriteren in jouw spaarzame vrije minuten tijdens jouw drukke bestaan. Als een reactie wat langer is, is het een inkoppertje om een dooddoener als ‘tijd teveel hebben’ en ‘ik kan wel een baantje voor je regelen’ te rioleren. Jouw baantje zal wel net zo kansloos zijn als je originaliteit. Een 9 tot 5 baantje waar je je kei zielig voelt omdat je geen ruk te doen hebt. Maar voor de buitenwereld presenteer je jezelf als een snelle hardwerkende succesvolle vent met interessante werkzaamheden, waarbij het hebben van zgn geen tijd zo lekker overkomt.

  Misschien moet je of mij negeren of eerst dat artikeltje lezen. Er staat toch echt in dat artikel dat, op elk feest waar Thijs komt, de bezoekers elkaars MDMA vingers aflikken en dat er schijtleipe junks rondlopen. Dus opzichtig gebruik en opzichtig onder invloed. Op de pannenkoekenfeestjes is beide nauwelijks aan de orde.

  Kusje en niet rukken op mijn verhaaltjes. Heb je echt geen tijd voor. Liefs, Hans Pesbes

 10. Hans Pesbes 15 jaar geleden

  Nee, berend. Ik heb een snor en een scooter met een bondkraag…

 11. Fred Oster 15 jaar geleden

  Hans… Kill yourself and make everyone happy!

  Greetz Fred

 12. smokum 15 jaar geleden

  kei zielig …

  lol

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2024 GoldenSpoon

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?