Soulwax – Part of the Weekend Never Dies

Gentse trots Soulwax verlegt de grenzen niet alleen in de wereld van de muziek. Met een rockumentaire die Stephen en David Dewaele zowel op als naast het podium toont, nemen de bescheiden broers hun fans mee in het hectische universum van de wereldster.
Het is geen toeval dat een groep die wereldberoemd werd met het maken van mashups nu ook de wetmatigheden van de muziekdocumentaire binnenstebuiten heeft gekeerd. Het idee om 120 concerten te filmen met één camera terwijl doorgaans het omgekeerde gebeurt, was voor Stephen en David Dewaele absurd genoeg om het erop te wagen. Het resultaat houdt het midden tussen een interview, een muziekfilm, een roadmovie en pure comedy.

Hier te downlooien…


Part of the Weekend Never Dies barst al in de eerste seconden uit zijn voegen op het nerveuze ritme van de Soulwax Nite Versions-concerten. De film – meegeregisseerd door de ultrahippe Saam Farahmand die zijn sporen eerder verdiende met clips voor Janet Jackson, The Klaxons en Hercules & Love Affair – is er op een superieure manier in geslaagd om de Blitzkrieg die de Soulwaxbroers de voorbije drie jaar hebben uitgevoerd in beelden te vatten. Er werd in alle uithoeken van de wereld gefilmd, en tussendoor vertellen bevriende muzikanten als James Murphy (LCD Soundsystem), Tiga, Peaches, Justice, Erol Alkan en vooral Stephen”s ex Nancy Whang over hoe zij de Dewaeles zien.

Vaak levert dat niet alleen verhelderende, maar ook hilarische anekdotes op. De feestvarkens zelf schitteren in het complexloos zichzelf zijn, schrikken er niet voor terug om zich als fysieke wrakken in beeld te laten brengen – erg uitzonderlijk Klassiske bordspill som roulette og blackjack er en selvfolge, men du kan ogsa spille alternative spill som bingo og skrapelodd. voor rockmuzikanten – en blijken in het oog van de storm een haast onwezenlijk soort cool te behouden. Ze proberen een interviewster uit te leggen wat het verschil is tussen 2manydj”s, Soulwax, Radio Soulwax en Soulwax Nite Versions, kijken zich de ogen uit wanneer ze na een televisie-interview in Centraal-Amerika als toetje twee prostituees krijgen aangeboden. Onbetaalbare beelden.

Concert-footage geeft bovendien aan hoe populair de Gentse band inmiddels wereldwijd geworden is. Iets waar ze zelf eigenlijk zelden of nooit veel drukte rond verkopen. De documentaire geeft ook aan waarom: ze leven haast letterlijk tegen 200kilometer per uur, en hebben simpelweg de tijd niet om lang stil te staan bij hun eigen hectische levensstijl.

Naast die uitstekende documentaire en een reeks outtakes bevat de dvd ook de concertfilm Nite Versions Live at the Fabric and 120 Other Places, die – ondanks de ook hier weer virtuoze montage – de opwinding van een optreden vreemd genoeg minder goed weet te benaderen als de tourdocumentaire. Niet in de laatste plaats omdat beeld en geluid overduidelijk niet van dezelfde bron afkomstig zijn.

Wie er snel bij is kan Part of the Weekend Never Dies kopen in een gelimiteerde uitgave die naast een live cd ook een luxueus boek bevat. Allemaal fijn meegenomen, maar al bij al is het vooral de tourdocumentaire zelf die dit pakket écht de moeite waard maakt. De meest originele rockumentaire sinds Meeting People Ii Easy van Radiohead. (Bart Steenhaut)

4 Reacties
 1. Parcifal 16 jaar geleden

  het douwnlooien werkt niet bij moi

 2. Neanderfooltje 16 jaar geleden

  Werkt prima die link Parcifal… En nu weer snel terug je grot in, fooltje!!

 3. Parcifal 16 jaar geleden

  Huh?
  heb ik hier een speciaal programma voor nodig dan?

 4. huh? 16 jaar geleden

  Nee hoor. Gewoon openen met kladblok.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2024 GoldenSpoon

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?