Er is een nieuw album uit van Lange Frans en Baas B. Hip Hop in Nederland. Dat is met een petje scheef op je hoofd in een kinderprogramma je nieuwe single promoten.

Door uw verslaggever.

Dat is met blozende wangetjes jezelf Baas B. noemen en fulltime de kleine handlanger van Lange Frans zijn. Het zijn namen uit een Mounties sketch, maar we moeten het vooral bloedserieus nemen.

Dat lukt maar moeilijk. Ik blijf toch twee jongens zien die tijdens de afscheidsavond van basisschool Het Vijfde Wiel een leuk stukje op rijm hebben gezet. Het bekende gedoe.

Haar

Wat gegeneerde ouders in de aula en dan wat teksten over de hel die het is om als puber opeens overal haar op je lichaam te krijgen en een snoeiharde rap over je eerste erectie. Dat werk. Nederlandse hiphop wil maar niet gevaarlijk worden.

Als er iemand in winkelcentrum Almere een vuilnisbak omschopt staan er meteen dertien rapcrews met hun notebooks omheen om er heftige lyrics over te schrijven.

Medelijden

Je voelt vooral medelijden. Hiphopper zijn in Nederland. Het ergste wat je kan gebeuren is dat je brommer wordt gestolen, dat je de laatste trein naar Breda mist of dat iemand je op je oog slaat omdat je iets te enthousiast naar zijn baby keek. babyes in Nederland heten in het echt Chantal of Antoinette en halen doordeweeks een 7 voor Wiskunde B.

Het lijkt me hét dilemma van iedere rapper. Willen dichten over het leven op straat, de zelfkant, de goot en dan niet verder komen dan een karretje van Albert Heijn in een sloot duwen. Dat is andere koek dan Ol´ Dirty Bastard van de Wu-Tang Clan, een geniale gek die zich inmiddels met veel succes naar het hiernamaals heeft gesnoven.

IJsblokje

Bij ons is het nieuws als Brainpower zijn brilletje per ongeluk in tweeën breekt tijdens een optreden of als Lange Frans iemand op zijn muil slaat als hij een ijsblokje tegen zijn voorhoofd krijgt gegooid.

Een ijsblokje… Kan het lulliger. Ice Cube zelf was een tijdje terug in Nederland voor een concert en na vier zinnen was ik al banger voor hem dan ik ooit zal worden voor die blozende boskabouter Baas B.

Raar luxeprobleem

Natuurlijk, Amerikaanse rappers zitten ook met een raar luxeprobleem. Letterlijk. Bijna allemaal worden ze groot met een eerste album over de zelfkant, de strijd, de gangwars. Daarna zitten ze in hun huis in Beverly Hills te rijmen over de genoegens van een bad vol strakke babes die hem strictly in the ass willen.

Je zou willen dat al die poëzieslaven de instelling van schrijver/dichter Charles Bukowkski hadden. Die kon op jonge leeftijd een droomcontract bij een uitgeverij tekenen maar bedankte vriendelijk. Hij moest eerst weer even 20 jaar leven. Daarna had hij weer iets om over te schrijven. Dat deed hij. En hoe.

Beterderder

Dat is meteen ook de makke van de Nederlandse hiphop. Dat kakt er maar ieder jaar een album uit. En allemaal lullen ze over hetzelfde. Suikerzoete observatietjes over dat we allemaal broeders zijn, vrolijke rapjes over dat ze veel beterderder zijn dan hullie van de andere rapcrews, dat ze trots zijn op Zwolle, Eindhoven, Amsterdam, Wassenaar of Rotterdam en vooral allemaal geschreven vanuit de gevoelsarmoede van een 18 jarige.

Ze zijn hun vriendin kwijt, alle mobieltjes worden steeds maar duurder, er moet gewoon vrede komen, nu meteen – omdat Lange Frans het zegt – en ze maken zich zorgen over bepaalde dingen enzo die toen en toen een keer in de bus naar school gebeurden.

Liefdesverdriet

Baas B. rapt op zijn nieuwe album voornamelijk over liefdesverdriet. Zijn meisje liet hem in de steek voor rapper Korte Kaas. Meisjes, verliefdheid, alles moet beter en niet slechter en meisjes moeten met hun kont omhoog liggen. Dan heb je het wel gehad qua thema´s.

met dank aan: (c) NU.nl/Nico Dijkshoorn

3 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2024 GoldenSpoon

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?