Jasper:

Jasper of Jesper (Scandinavische  vorm) is een jongensnaam. Het is een Nederlandse  en Duitse  variant van het Perzische Caspar, wat letterlijk “meester van de schat” of vrij vertaald “schatbewaarder” betekent. Caspar is de naam van een van de drie Wijzen uit het oosten die Jezus na diens geboorte eer kwamen bewijzen en geschenken kwamen brengen. Caspar gaf wierook.

Berend:

Berend is een naam van Germaanse oorsprong. De betekenis van de naam is sterk, moedig, dapper en stamt af van Bernard, hetgeen weer een afleiding is van sterk als een beer.

Albert:

De voornaam Albert is afgeleid van het Germaanse Adelbert, hetgeen betekent door edel gedrag schitterend.

* adel= edel
* beracht= prachtig, glanzend

Niels:

Niels is een mannelijke voornaam  uit Scandinavië. De naam is afgeleid van het Latijnse Nicolaus  (vgl. Nicolaas). De Deense wetenschapper en geestelijke Niels Stensen (1638-1685) latiniseerde zijn naam bijvoorbeeld als Nicolaus Steno. Oorspronkelijk gaat de naam terug op het Griekse  Nikelaos, een samenstelling  van νἰκη (nikè) en λαός (laos), die zoveel betekent als “overwinnaar van het volk“.

Michiel:

Michaël of Michael is een mannelijke voornaam  en is Hebreeuws voor “Wie is als God“. De vrouwelijke vorm is Michelle, Michaëla of Michaela.

Erik:

Erik is een mannelijke Scandinavische, maar ook Friese voornaam. Deze naam werd vaak gebruikt onder Noormannen. Varianten zijn electronic cigarettes uk Eric of Erich  (Duits); vrouwelijke varianten zijn Erika  of Erica.
Het eerste deel van de naam kan afkomstig zijn van het woord “eer” (“roem”), maar kan ook zijn afgeleid van ee (“recht”, “wet”). Het tweede lid is -rijk (“machtig”). De naam betekent dan: “heerser van de wet“.

Daan:

Daan is een voornaam, die voornamelijk aan jongens wordt gegeven.
De naam is afgeleid van Daniël, wat “rechter gods” betekent. In Rusland is het Daniolo, in Hongarije Dànos. In de Middeleeuwen kende men de vorm Daneelken.

Floris/Florus:

Italische godheid. Florus was de mannelijke tegenhanger van Flora die in historische tijden nog vereerd werd in het Sabijns en Umbrisch  gebied, wat echter niet uitsluit dat hij in oorsprong ook te Rome werd vereerd.

Frits:

Frits kan verwijzen naar: Frederik  is een jongensnaam, die vaak wordt afgekort tot Fred, Frits of (minder vaak) Fritz. Er zijn ook de varianten Manfred en Frédéric. De betekenis is ongeveer “machtige beschermer“, van frede (vrede, bescherming) en rik (machtig).
Frits kan ook de verkorting zijn van Wilfried, Godfried (Godefridus) of Siegfried.

Gijs:

Gijs is een Nederlandse jongensnaam afgeleid uit het Oergermaans  of een andere Germaanse taal. De naam Gijs kan betekenen: “Stralende pijl (gisil: pijl, brecht: schitterend/stralend)” of “Van voornaam geslacht“.

Ach… het is allemaal zo slecht nog niet 🙂

4 Reacties
 1. Ome Rodock 14 jaar geleden

  ahem: from the urban dictionary
  1. rodock
  extremely sinister son of a bitch. Usually a hardass who carelessly tosses caution to the wind. A member of a certain family with extreme pride who just as easily hates as he does love. He is quick to judge but only because he knows the true example of human kind and would only like a perfect world with others like himself.
  Watch out for that guy; he’s a Rodock.

 2. Berand 14 jaar geleden

  sterk, moedig, dapper

 3. Jay 14 jaar geleden

  Haha! De vreemde eend in de bijt!

 4. Gijs 14 jaar geleden

  Er is maar één winnaar en dat is Niels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2024 GoldenSpoon

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?