AMSTERDAM – Een nieuwe drug wint gestaag aan populariteit bij bezoekers van Amsterdamse houseparty’s. Het middel, dat verkocht wordt onder de merknaam Explosion, wordt sinds november 2004 in verschillende smartshops en op internet te koop aangeboden als ‘luchtverfrisser’.

lees verder onder extra info © Het Parool, 21-03-2005
ERIC VAN DEN BERG

AMSTERDAM – Een nieuwe drug wint gestaag aan populariteit bij bezoekers van Amsterdamse houseparty’s. Het middel, dat verkocht wordt onder de merknaam Explosion, wordt sinds november 2004 in verschillende smartshops en op internet te koop aangeboden als ‘luchtverfrisser’.

De beheerder van de website room-odoriser.nl zegt inmiddels 150 buisjes per dag te verkopen. Ook meldt hij dat de populariteit van het middel nog steeds toeneemt. Smartshop Conscious Dreams in de Warmoesstraat had het middel ook in voorraad, maar is inmiddels uitverkocht.

Op In Qontrol, een houseparty die zaterdag in de RAI werden gehouden, was het middel ter plaatse verkrijgbaar bij een stand van de Gelderse smartshop De Sjamaan. Bij de stand van de smartshop stonden de buisjes Explosion verdekt opgesteld. ”We proberen het wat terughoudender te verkopen. Het is redelijk heftig spul,” aldus Adenda Schouten, eigenaar van de Sjamaan. De meeste aanwezige gebruikers hadden het middel echter van te voren ingekocht bij een lokale smartshop en bij het feest naar binnen gesmokkeld. Volgens een medewerker was de EHBO-ploeg tijdens een briefing vooraf over het middel geïnformeerd. De dienstdoende leidinggevende weigerde echter ieder commentaar.

Het product wordt verkocht in kleine buisjes met daarin een vloeistof die een sterke vanillegeur verspreidt. De prijs varieert, maar ligt meestal rond de tien euro per stuk. De buisjes bevatten naar alle waarschijnlijkheid vanilleolie waaraan ‘methylone’ is toegevoegd. Methylone is het werkzame ingrediënt van de drug. Dit is een afgeleide van MDMA, het werkzame middel in xtc-pillen.

Om het gewenste effect te bereiken dient de gebruiker de inhoud van het buisje tot zich te nemen. Iets wat in een opschrift op het buisje expliciet wordt afgeraden. ‘Room odoriser vanilla. Do not ingest. Never use more than one bottle,’ staat er. Volgens Peter van Dijk van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem, een landelijke organisatie die trends op drugsgebied analyseert, liggen juridische overwegingen ten grondslag aan deze verkooptechniek. Ondanks de sterke gelijkenis die het middel vertoont met xtc in zowel chemische structuur als werking, is de werkzame stof niet verboden krachtens de Opiumwet. De verkoop ervan is dus legaal, zolang het middel niet als medicijn wordt verkocht. Van Dijk verwacht echter dat het middel in de toekomst verboden zal worden. Van Dijk: ”GHB heeft ook heel lang in de smartshop gestaan.” Alhoewel smartshophouder Schouten het ambigue opschrift niet wil becommentariëren, laat hij er weinig twijfel over bestaan dat het product voor inname wordt verkocht. ”Het is een euforisch product,” aldus Schouten.

Omdat het middel relatief onbekend is bij de hulpverlening is er weinig informatie beschikbaar over de gevaren die het middel oplevert voor de gezondheid. Volgens Van Dijk zijn er echter goede redenen om aan te nemen dat de schadelijke effecten, geheugenverlies, vergelijkbaar zijn aan die van xtc.

© Het Parool, 21-03-2005

zie voor meer info de drugsdatabase over explosion

3 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2024 GoldenSpoon

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?